Pozadie
„Diéta mäsožravcov“ založená na živočíšnych potravinách a vylučujúca väčšinu alebo všetky rastlinné potraviny pritiahla nedávnu populárnu pozornosť. Málo sa však vie o zdravotných účinkoch a znášanlivosti tejto diéty a objavili sa obavy z nedostatku živín a rizika kardiovaskulárnych ochorení.
Ciele
Získali sme popisné údaje o výživových praktikách a zdravotnom stave veľkej skupiny konzumentov stravy mäsožravcov.
Metódy
Prieskum sociálnych médií sa uskutočnil 30. marca – 24. júna 2020 medzi dospelými, ktorí sa identifikovali ako konzumenti mäsožravej stravy po dobu ≥ 6 mesiacov. Prieskum sa pýta na motiváciu, stravovacie návyky, symptómy naznačujúce nutričné nedostatky alebo iné nepriaznivé účinky, spokojnosť, predchádzajúci a súčasný zdravotný stav, antropometriu a laboratórne údaje.
Výsledky
Celkom 2029 respondentov (stredný vek: 44 rokov, 67 % mužov) uviedlo konzumáciu mäsožravej stravy 14 mesiacov (IQR: 9–20 mesiacov), motivovanú predovšetkým zdravotnými dôvodmi (93 %). Denná alebo častejšia bola konzumácia červeného mäsa až 85 %. Menej ako 10 % uviedlo, že konzumuje zeleninu, ovocie alebo obilniny častejšie ako mesačne a 37 % odmietlo užívanie vitamínových doplnkov. Prevalencia nežiaducich symptómov bola nízka (<1 % až 5,5 %). Symptómy zahŕňali gastrointestinálne (3,1 % – 5,5 %), svalové (0,3 % – 4,0 %) a dermatologické (0,1 % – 1,9 %). Účastníci uviedli vysokú úroveň spokojnosti a zlepšenia celkového zdravia (95 %), pohody (66 % – 91 %), rôznych zdravotných stavov (48 % – 98 %) a mediánu [IQR] BMI (v kg/m 2) (od 27.2 [23.5–31.9] do 24.3 [22.1–27.0]). V rámci podskupiny uvádzajúcej aktuálne lipidy bol LDL-cholesterol výrazne zvýšený (172 mg/dl), zatiaľ čo HDL-cholesterol (68 mg/dl) a triglyceridy (68 mg/dl) boli optimálne. Účastníci s diabetom hlásili prínosy vrátane zníženia mediánu [IQR] BMI (4,3 [1,4–7,2]), glykovaného hemoglobínu (0,4 % [0 %–1,7 %]) a užívania liekov na diabetes (84 %–100 %).
Závery
Na rozdiel od bežných očakávaní dospelí konzumujúci mäsožravú stravu zaznamenali len málo nepriaznivých účinkov a namiesto toho uvádzali zdravotné prínosy a vysokú spokojnosť