prosupplements.sk

Doprava zadarmo nad 150 € v rámci SR

Rýchle doručenie kuriérom GLS

9 výhod diéty carnivore a ako ich získať

9 výhod diéty carnivore

Carnivore strava a jej potenciálne silné výhody sú novinkou v aréne diétnych trendov. Nadšenci stravy carnivore však považujú túto novodobú celomäsovú diétu za starodávnu. A množstvo nedávnych výskumov podporuje názor, že hyperkarnivorizmus bol spôsob, akým sa ľudia stravovali takmer 2 milióny rokov! Prináša však návrat k pravekému spôsobu stravovania benefity pre vaše zdravie? Poďme sa bližšie pozrieť na to, čo táto diéta je, predtým, než sa vrhneme na 9 najsilnejších benefitov carnivore diéty.

Čo je to carnivore diéta?

Carnivore strava je pomerne jednoduchá, znamená to jesť 100% živočíšnu stravu. Neobsahuje ovocie, zeleninu, obilniny, orechy ani semená. Vajcia vo všeobecnosti robia rez. Med akceptujú niektoré mäsožravé diéty. Ale mliečne výrobky, hoci sú kontroverzné, sú vo všeobecnosti v poriadku.

Pôvod stravy carnivore

Teória tohto spôsobu stravovania znie takto: Pred poľnohospodárskou revolúciou pred 10 000 rokmi bola rastlinná strava vzácna a sezónna, zatiaľ čo lov bol náročný a nie vždy úspešný. Takže zatiaľ čo ľudia sú technicky všežravci, čo znamená, že môžeme jesť a tráviť rastliny aj zvieratá, museli sme sa špecializovať na zbieranie a lov potravín s najvyššou hustotou živín, aké sme mohli. Inými slovami, potrebovali sme veľkú kalorickú návratnosť našich investícií do energie. A najvyšší výnos sme získali z mäsa, kedykoľvek bolo k dispozícii. Takže v tomto ohľade sú ľudia to, čo je známe ako fakultatívne mäsožravce , špecializujúce sa na získavanie potravy z najvyššej trofickej úrovne. AKA sme mäsožraví vrcholoví predátori. Ale príbeh o ľudskej mäsožravosti siaha ešte ďalej do minulosti, do pleistocénu asi pred 2 miliónmi až 85 000 rokmi. Počas tohto obrovského obdobia sa po Zemi pohybovalo oveľa viac veľkých zvierat, ako sú mastodonty a vlnité mamuty. S týmto množstvom veľkej koristi niektorí výskumníci naznačujú a ponúkajú presvedčivé dôkazy, že by sme sa jednoducho nezamerali na jedenie ničoho iného.  Z týchto perspektív môžeme vidieť ľudskú mäsožravosť (alebo špecializovanú všežravosť) ako výsledok dvoch evolučných síl:• Množstvo veľkých zvierat počas väčšiny z 2 miliónov rokov predľudskej a ľudskej evolúcie • Nedostatok zdrojov potravy bohatých na živiny za približne 100 000 rokov vedúcich k poľnohospodárskej revolúcii

Výhody diéty carnivore: Rýchle fakty

Keďže ide o stravu, ktorá je nová aj prehistorická , neuskutočnilo sa veľa klinických výskumov, ktoré by sa zamerali konkrétne na to, ako strava mäsožravcov ovplyvňuje naše zdravie. Ale neoficiálne dôkazy o tisíckach mäsožravých diét, spolu s tým, čo vieme o jej blízkom príbuznom, keto diéte, naznačujú, že ak sa robí správne, mäsožravá diéta ponúka množstvo silných výhod vrátane: • Odstránenie rastlinných toxínov a antinutrientov• Strata váhy• Zlepšená citlivosť na inzulín• Zlepšené zdravie čriev• Zlepšené zdravie srdca• Znížený zápal• Zvýšený testosterón a libido• Zvýšená duševná jasnosť• Zjednodušená diétaTieto výhody môžu súvisieť s vplyvom návratu k spôsobu stravovania, ktorý je v súlade s tým, ako sa náš metabolizmus vyvíjal veky, a zároveň:• odstránenie spracovaných potravín naplnených dráždivými prísadami, ako sú gumy, matrice, konzervačné látky, trans-tuky. • odstránenie obilnín, strukovín, škrobov, ktoré obsahujú veľa rastlinných toxínov a antinutrientov• zníženie prebytočnej vlákniny, ktorá v skutočnosti spôsobuje zápchu a črevné problémy, ako je divertikulitída • odstránenie zápalových polynenasýtených mastných kyselín (PUFA) zo semien a ich nahradenie zdravými nasýtenými tukmi• zvýšiť príjem superpotravín bohatých na živiny, ako sú pečeň, rybie ikry a iné mäso z orgánovPredtým, ako sa ponoríme hlboko do každej z týchto výhod diéty carnivore, pozrime sa bližšie na pôvod stravy pre mäsožravce. Vedieť, odkiaľ pochádza, vám môže pomôcť pochopiť, prečo môže byť prospešné.

1. Eliminuje rastlinné toxíny a antinutrienty

Rastliny, podobne ako ľudia, majú jeden primárny cieľ, a to prežiť a rozmnožovať sa. Na dosiahnutie tohto cieľa vyvinuli arzenál chemikálií vrátane prirodzene sa vyskytujúcich pesticídov, chelátorov minerálov, antibiotík spolu s fytoestrogénmi, ktoré interferujú s ľudskými reprodukčnými hormónmi. Mnohé z týchto rastlinných toxínov a antinutrientov sú spojené so zápalmi, črevnými problémami, alergiami, problémami s plodnosťou a nedostatkom vitamínov. Napríklad kyselina fytová , ktorá sa nachádza v mnohých obilninách a strukovinách, vám môže brániť v vstrebávaní dôležitých živín vrátane vápnika, zinku, horčíka, železa a medi, pričom inhibuje enzýmy, ktoré potrebujete na trávenie. Potraviny s vysokým obsahom fytoestrogénov, ako je sója, sa spájajú so zníženou plodnosťou u mužov aj žien. Vedci sa domnievajú, že rastliny obsahujú tieto látky znižujúce plodnosť, aby zničili populáciu zvierat, ktoré by ich inak zjedli.Dobre zostavená strava carnivore úplne eliminuje vaše vystavenie týmto škodlivým chemikáliám a zároveň ich nahrádza superpotravinami na živočíšnej báze bohatými na živiny .

2. Chudnutie

Masožravá diéta je účinným spôsobom, ako schudnúť. Medzi faktory chudnutia carnivore patrí:• Zvýšená sýtosť: Kalóriám, ktoré získate z bielkovín a tukov, trvá dlhšie, kým sa vaše telo rozloží. Vďaka tomu budete dlhšie sýty a znížite chuť na jedlo. Konzumácia sacharidov v skutočnosti robí opak toho, že vás zasýti – zvyšuje hormóny hladu!• Znížené hormonálne výkyvy: Keď sa vaše telo spolieha na sacharidy, zažívate večné skoky a poklesy hladiny cukru v krvi a inzulínu. Kolísanie inzulínu vedie k narušeniu rovnováhy leptínu, ghrelínu a HGH, všetkých hormónov spojených s hladom, ukladaním tuku a chudnutím • Zvýšený metabolizmus telesného tuku: Keď budete jesť veľa živočíšnych tukov a zároveň vynecháte sacharidy, dostanete sa do ketózy, metabolického stavu, kedy vaše telo využíva tuky, ktoré prijímate, a tuk uložený vo vašom tele ako palivo. A aj keď nie ste v neustálom stave ketózy, vaše telo je pripravené využívať tuk ako palivo. V skutočnosti jedna z popredných štúdií uvádzaná ako dôkaz, že keto je lepšia na chudnutie ako nízkotučné diéty, v skutočnosti využíva Aitkinsovu diétu. Aitkinsova diéta je plná červeného mäsa a bielkovín, ale v skutočnosti nejde o vysoký príjem tukov ako pri štandardnej keto diéte. [9]   Táto štúdia teda hovorí viac o výhodách diéty carnivore pri chudnutí ako o skutočnej keto diéte.

3. Zvýšená citlivosť na inzulín

Konzumácia mäsožravej stravy odstraňuje hlavnú príčinu inzulínovej rezistencie – jedenie príliš veľkého množstva sacharidov.Funguje to takto: Keď zjete veľa sacharidov, väčšina z nich sa dostane do krvného obehu vo forme glukózy. Vaše telo potom vylučuje hormón inzulín, ktorý je zodpovedný za presun glukózy z krvného obehu do buniek, kde sa využíva buď ako energia, alebo sa ukladá ako tuk.Keď jete štandardnú slovenskú stravu , nabitú sacharidmi a cukrom, vaše hladiny inzulínu sú neustále vysoké. Inzulínová rezistencia nastáva, keď nakoniec vaše bunky prestanú reagovať na inzulín a hladina cukru v krvi zostane chronicky vysoká. To môže viesť ku kaskáde zdravotných problémov vyplývajúcich z hormonálnej nerovnováhy a chronického zápalu. Početné štúdie o chudnutí ukazujú, že keď účastníci chudnú, diéty s veľmi nízkym obsahom sacharidov, ako carnivore, zlepšia citlivosť na inzulín:• Štúdia skúmajúca ženy s nadváhou ukázala, že diéta s menej ako 10 % kalórií zo sacharidov zlepšuje citlivosť na inzulín.• Ďalšia skúmala obézne ženy rezistentné na inzulín, ukázala, že diéta s vysokým obsahom tukov aj s vysokým obsahom bielkovín a nízkym obsahom sacharidov znižuje inzulínovú rezistenciu. [12]• Štúdia obéznych detí z roku 2007 ukázala, že diéta s veľmi nízkym obsahom sacharidov (VLCD) znižuje inzulínovú rezistenciu spolu s telesnou hmotnosťou a telesným tukom. Keď sa prispôsobíte stravovaniu bez sacharidov, telo sa naučí predvídať, že žiadne sacharidy neprichádzajú. Vtedy nastáva fyziologická inzulínová rezistencia, aby sa zabránilo tomu, že vaše svaly budú používať trochu glukózy v krvi. Táto glukóza je prioritou pre váš mozog, ktorý si zachováva citlivosť na inzulín. Fyziologická inzulínová rezistencia je nevyhnutná, bezpečná a udržateľná adaptácia na stravovanie s veľmi nízkym obsahom sacharidov. Ak chcete zvýšiť príjem glykogénu svalmi (zvýšiť citlivosť na inzulín) pri diéte s nízkym obsahom sacharidov, môžete jednoducho zvýšiť úroveň aktivity rýchlou chôdzou , jogou , plávaním alebo inou aktivitou s nízkym dopadom.

4. Zlepšené zdravie čriev

Pokiaľ ide o zdravie vašich čriev, existujú dva kľúčové faktory:• Integrita a pevnosť vášho čreva. V zdravom čreve je táto pevnosť bariérou. Keď je narušená, molekuly môžu „unikať“ do vášho krvného obehu.Váš mikrobióm: miliardový ekosystém

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Košík zatvoriť